Într-o atmosferă relaxantă, completată de o ploaie de vară, joi,  2 iunie a fost data când, mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor și corporațiilor băcăuane au răspuns invitației de a discuta despre Sustenabilitatea Organizațiilor  Neguvernamentale,  un subiect sensibil, dar vital pentru acestea.

ONG-urile care au răspuns da acestei prime întâlniri au fost: Fundația Comunitară Bacău, Centru Daniel,  R.Y.M.D., Armata Salvării,  Valoare Plus, Asociația Lumina, reprezentanții acestora împărtășindu-și experiențele și provocările ce le au de înfruntat  atunci când vine vorba de latura financiară în activitatea desfășurată.

Discuțiile generate de subiectul serii, s-au centrat pe posibilitatea O.N.G.-urilor de a-și  satisface nevoile de bază, o sustenabilitate eficientă fiind atunci când,  ca O.N.G.  reușești în primul rând, să  îți susții serviciile și programele pe care vrei să le inițiezi,  fără să îți uiți ținta inițială, axându-te doar pe partea financiară. Însă nu a fost singura strategie enunțată de cei prezenți. Mihai Căprioară, reprezentantul  Fundației Comunitare Bacău, privește cheia de reușită în O.N.G.-uri, ca fiind atunci când  știi ce vrei și ai un plan strategic ce se întinde pe  o durată de 50 de ani.

De asemenea, o altă problemă pusă în discuție a fost obținerea  de fonduri  de către organizaţiile neguvernamentale din sponsorizări, fiind uneori singura alternativă pentru continuarea activității nonprofit, dar care ridică multe impedimente acestui sector, cauza fiind lipsa de implicare a corporațiilor.

Toți  cei prezenți au constatat că,  printre impedimentele de care se  izbesc în  obținerea fondurilor, se regăsește capacitatea lor scăzută de a convinge sponsorii  să investească într-o cauză,  fiind nevoiți să dea dovadă de perseverență și multă răbdare pentru înlăturarea barierilor relaționale și a obține finanțare.

Seara nu se putea încheia fără a căuta împreună soluții la această problemă,  dificultatea de a convinge corporațiile de a  susține activități de responsabilitate socială. Fiecare dintre cei  prezenți a avut șansa de veni cu o idee sau a dezvălui o soluție deja funcțională.

Deși  Sustenabilitatea Organizațiilor  Neguvernamentale este dinamică, fiind nevoie să te raportezi și să te adaptezi constant la  finanțator,  ONG-urile prezente la primul eveniment al Asociației Next Move, au  schițat o serie de minime soluții la această problemă:

Echipa ta este cea mai importantă, trebuie să ai un scop realizabil imediat  și să dai dovadă de profesionalism (Alexandru Blănaru- Asociația Valoare Plus)

Trebuie să ai încredere în ceea ce faci şi să ştii clar unde vrei să ajungi, nevoia cea mai mare fiind să construim relații bazate pe încredere, atât cu echipa, cât  și cu sponsorii.(Mara Matei- Asociaţia Next Move).

Seara de joi  s-a dovedit a fi prea scurtă pentru un subiect, precum cel al sustenabilităţii organizaţiilor neguvernamentale, care provoacă multe discuții și cere soluții pe terme  lung, astfel Asociația Next Move va continua seria întâlnirilor cu reprezentanții organizațiilor băcăuane.

 

Autor,

Andreea Frunză – voluntar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.