Hei, salut!  Pentru o mai bună înţelegere a anatomiei sexului feminin şi masculin, a modului în care funcţionează propriul corp şi cum se diferenţiază de cel al sexului opus, astfel încât să nu apelezi la metode nerecomandate pentru a-ţi satisface curiozitatea, de tipul ,,ţi-o arăt pe-a mea, dacă mi-o arăţi şi tu pe-a ta”,  ai nevoie să ştii următoarele lucruri:

  • Zona intimă a fetelor, ceea ce vedem la exterior, poartă denumirea de vulvă şi desemnează organele genitale externe ale femeii: vagin, clitoris, labiile mari, labiile mici, uretra, glandele Skene (la nivelul uretrei) şi glandele Bartholin (la nivelul vaginului). Este o zonă atât de intimă încât nimeni nu are dreptul să atingă/vadă acest loc fără permisiunea ta!
  • Vulva, alături de partea care nu se vede – organele genitale interne: ovare (două glande sexuale), uter şi trompe uterine (trompele lui Fallopio) –   desemnează ceea ce numim anatomic aparatul genital feminin, sau reproducător, care prin complexa lui funcţionare îndeplineşte rolul de perpetuare a speciei umane.
  • Ca să înţelegem mai bine importanţa principalelor organe/segmente anatomice şi rolul lor, menţionăm următoarele :
  •  Glandele Skene şi Bartolin secretă un lichid lubrifiant, care are rol de protecţie, de a menţine sănătatea zonei intime, însă dacă nu se realizează o spălare zilnică a zonei intime cu apă şi săpun, riscul de îmbolnăvire creşte . Vaginul ,  un organ musculos,  are trei roluri principale  – pe aici trec lichidele menstruale, dar şi fătul la naştere şi este locul unde pătrunde penisul (organ genital masculin)  în timpul actului sexual  – cea mai intima relatie interumană, specifica adulţilor, care are la bază iubirea şi care conduce la conceperea copiilor. Clitorisul, un mic organ erectil, ca un buton, este situat deasupra uretrei şi vaginului, este o zonă erogenă importantă în intimitatea actului sexual dintre un bărbat şi o femeie. Şi nu în ultimul rând uretra, locul prin care are loc eliminarea urinei (pe unde facem pipi), act numit micţiune. Dacă în timpul micţiunii ai senzaţia de usturime/durere şi urinezi des este cazul să spui părinţilor şi să consulţi medicul, deoarece este vorba de o infecţie urinară sau de o altă problemă de sănătate care trebuie investigată pentru a  putea fi tratată corect.
  • Ovarele – de dimensiunea şi forma unei migdale, sunt cele două glande genitale ale femeii. Rolul ovarelor este dublu : pe de o parte eliberează un ovul în fiecare lună, de la pubertate până la menopauză(etapă în care ovarele nu mai eliberează ovule, menstruația se oprește și femeia nu mai poate face copii), iar pe de altă parte secretă hormonii sexuali feminini(estrogen şi progesteron) care reglează în principal fertilitatea femeii. Trompele lui Fallopio (trompele uterine), formează împreună cu ovarele, anexele uterului. Trompele uterine au rolul de a capta ovulul (celula sexuală feminină) când este eliberat  de ovar , iar ovulul începe călătoria sa  prin trompe , spre uter. Dacă la nivelul trompei uterine, ovulul întâlneşte spermatozoidul (celula sexuală masculină) şi are loc fecundaţia (procesul de unire al celor doua celule ) celula ou rezultată din cele două, se multiplică şi îşi continuă drumul spre uter , unde se va implanta (cuibări) şi se va dezvolta pe parcursul a nouă luni, dând naştere unui bebeluş. Uterul, un organ ca un săculeţ, de 7-8 cm lungime,  cu un perete muscular gros, situat între vezica urinară şi rect, se pregăteşte pentru a găzdui oul rezultat în timpul fecundaţiei. Dacă ovulul nu a întâlnit spermatozoidul  şi deci fecundaţia nu a avut loc,  uterul elimină stratul superficial al mucoasei care se îngroaşă  în fiecare lună (numită endometru) , sub formă de menstruaţie (eliminare de sânge), sub influenţa hormonilor produşi de ovare. Mai ai nevoie să ştii, ca regulă generală, faptul că, fiecare ovar eliberează un ovul la două luni, cu exceptia perioadei de sarcină, iar momentul in care are loc eliberarea ovulului (de obicei în a 14-a zi a unui ciclu menstrual  regulat de 28 zile) se numeşte ovulaţie.
  • Pe lângă aparatul genital feminin, care spre deosebire de cel al bărbatului, este separat de aparatul urinar,  genul feminin mai prezintă o caracteristică fizică aparte – sânii. Aceştia  încep să crească la pubertate şi indiferent de dimensiune (unii sunt mai mari, alţii sunt mai mici) au capacitatea de a produce lapte, de îndată ce  fata  devenită femeie alege să dea  naştere unui bebelus. Fiecare sân este alcătuit din glanda mamară, mamelon (sfârc), areolă (partea pigmentată, mai închisă la culoare din jurul mamelonului) şi canalele galactofore (prin care se excreta laptele şi care se deschid la nivelul mamelonului).
  • Zona intimă a băieţilor, ceea ce vedem la exterior , este reprezentată de organele genitale externe : penisul (sau ceea ce numeați voi “cuculeț” când eraţi mici) și de cei doi săculeţi care atârnă lângă penis, care se numesc testicule. Penisul este format din doi corpi cavernoși și țesut spongios, ceea ce înseamnă că numeroase vase sanguine străbat penisul și se umplu cu sânge, întărindu-l astfel și îndepărtându-l de corp, fenomen numit erecție, ceea ce permite realizarea funcției sexuale – pătrunderea penisului în vagin și eliminarea spermei în vederea realizării reproducerii . Cealaltă funcție a  penisului este cea urinară, ce se realizează prin intermediul unui canal numit uretră, prin care se scurge urina. Tot prin acest canal prin care se scurge urina este eliminată și sperma în momentul ejaculării. La extremitatea penisului se află o proeminență,  glandul, acoperită de un înveliș din piele, prepuțul. La extremitatea glandului se deschide meatul uretral, partea finală a uretrei prin care se scurg urina și sperma, așa cum menționam mai sus. Deci, spre deosebire de aparatul genital feminin, aparatul genital masculin este strâns legat de aparatul urinar. Învelişul de piele în care se află testiculele, cu rol protector,  se numeşte scrot şi are capacitatea de a se contracta atunci când este frig aducând testiculele mai aproape de corp sau de a se dilata şi a le îndepărta de corp atunci când este prea cald. Pentru o bună functionare , testiculele au nevoie de o anumită temperatură, de obicei aceasta fiind cu două grade mai scăzută decât în restul corpului. Testiculele, au două funcții : elaborează spermatozoizii (celule masculine de reproducere)  și asigură secreția de testosteron (principalul hormon masculin) care induce producerea de spermatozoizi și este responsabil de producerea pubertății  și dezvoltarea caracterelor sexuale masculine.
  • Organele genitale interne ale bărbatului cuprind prostata și veziculele seminale. Aceste părți diferite sunt legate prin două căi principale: canalul deferent și uretra. Prostata și veziculele seminale produc anumite secreții care intră în compoziția spermei ­: secreții prostatice 30% din volumul spermei, secrețiile veziculelor seminale reprezintă aproximativ două treimi din volumul spermei, secreții care formează acest lichid în care se scaldă spermatozoizii și care ajută la mobilitatea spermatozoizilor facilitând ajungerea acestora la ovul prin diminuarea acidității mediului vaginal. Deci, sperma este rezultatul activității tuturor organelor genitale masculine iar canalul deferent și uretra ajută la expulzarea acesteia în timpul fenomenului numit ejaculare. Prin urmare, uretra se unește cu canalele ejaculatorii prin care trece sperma, moment în care colul vezical, situat la ieșirea din vezică, este închis, împiedicând refularea spermei în vezică și amestecarea acesteia cu urină.
  • Pentru păstrarea sănătății organelor genitale masculine, spală zilnic cu apă și săpun organele genitale externe , inclusiv extremitatea penisului numită gland acoperită de prepuț, pentru a elimina smegma. Smegma este o substanță albă, secretată de glandele sebacee ale prepuțului, al cărei rol este acela de a proteja zona terminală a penisului împotriva infecțiilor și de a o hidrata. Dacă nu este curățată zilnic pot să apară infecții severe care să afecteze atât funcția de reproducere cât și aparatul urinar .

Articolul face parte din campania de promovare a nevoii de educație pentru sănătate sexuală pentru adolescenți, campanie online intitulată ,,Adolescența lui ,,Nu știu”, parte din proiectul Bilet spre Adolescență, implementat timp de șase luni, în patru comunități din județul Bacău și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, cu focus pe sănătatea sexuală în rândul a 500 de adolescenți din municipiul Bacău, comuna Rosiori, comuna Zemeș și comuna Căiuți. Proiectul este finanțat de către Kaufland România în cadrul programului #instaredebine implementat de către Fundația de Dezvoltare a Societății Civile.
#biletspreadolescenta#educatiesexula
#IMPLICAREAFACEDIFERENTA#KAUFLAND#INSTAREDEBINE#FDSC

Angelica Huiban, consilier dezvoltare personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.