Ceea ce faci tu cu elevii se numește educație pentru sănătate sexuală, nu educație pentru sex. Le vorbești despre conceptul de sexualitate, nu doar despre noțiunile de biologie.
Sănătatea sexuală a unei persoane include sănătatea fizică, mentală, emoțională și starea de bine în relație cu sexualitatea acelei persoane. Profesorii sunt modele și surse credibile de informații pentru elevi și familiile lor.
Cu răbdare și curaj vei învăța cum să le vorbești elevilor despre sexualitatea oamenilor, cum să te simți mai confortabil vorbind despre acest subiect, ce trebuie să știi ca să vorbești cu părinții și cum să își înțelegi mai bine propriile valori.
Valorile tale
Înainte să predai noțiuni despre sexualitatea umană, ai nevoie să înțeleg propriile tale valori și cum te raportezi tu la aceasta. Este foarte important să te înțelegi pe tine pentru că nu vrei să proiectezi asupra elevilor propriile tale valori.
Modul în care le predai noțiunile despre sănătate sexuală este la fel de important ca și informația în sine. Când elevii dezvoltă un sentiment de apartenență se simt încurajați să vină la cursuri și să reușească să obțină rezultate bune.
Elevii sunt mai predispuși să reușească și să dezvolte un sentiment pozitiv de sine atunci când școlile sunt incluzive, prietenoase și primitoare, când arată că le pasă de elevi, când le arată elevilor respect și le transmit acestora un sentiment de siguranță.
Afirmațiile de mai jos te vor ajuta să îți evaluezi propriile valori, care ar putea să îți influențeze stilul de predare. Nu există o metodă ,,perfectă” de abordare a educației pentru sănătate sexuală. Nu vei ști toate răspunsurile, dar ai nevoie să știi unde găsești răspunsurile. Dacă, după citirea afirmațiilor vei simți că nu poți să abordezi cu elevii subiectul educației pentru sănătate sexuală, din motive etice, morale sau religioase, te încurajăm să contactezi una dintre organizațiile neguvernamentale cu experiență și, cu siguranță, vei găsi ajutorul necesar.
Gândește-te la fiecare dintre afirmațiile următoare și la felul în care te fac să te simți.
Părinții sunt responsabili pentru educația copiilor lor în ceea ce privește sexualitatea și sănătatea sexuală.
+
Părinții și specialiștii sunt o sursă foarte importantă de educație pentru sănătatea sexuală pentru copii și adoelscenți. Ei pun bazele valorilor morale și atitudinii copiilor.
Cu toate astea, 72% dintre băieți și 66% dintre fete
spun că au învățat prima dată despre sex de la altcineva decât de la părinții
lor.
De exemplu, adolescenții canadieni au declarat că prietenii, rudele și media sunt cele mai comune surse de informație despre educația pentru sănătate sexuală. Studiile arată că părinții și elevii canadieni își doresc ca școala să fie furnizorul principal de educație pentru sănătate sexuală. Școala poate fi sursa principală care să le asigure elevilor acces la informații consistente și exacte despre educația pentru sănătate sexuală.
Sunt conștient(ă) de atitudinile și credințele mele în ceea ce privește sexualitatea mea, atunci când le vorbesc elevilor despre comportamentul sexual.
+
Valorile și credințele unui profesor influențează stilul de predare. Este important ca, înainte să vorbiți despre probleme sensibile, să vă analizați și să înțelegeți propriile valori și convingeri despre educația pentru sănătatea sexuală. Nu faceți nici una dintre următoarele presupuneri despre elevii dvs.:
ar învăța mai degrabă despre sexualitate de la
profesioniștii din domeniul sănătății
provin din familii nucleare tradiționale
sunt heterosexuali
sunt cisgender
sunt activi sexual
nu sunt activi sexual
își dau consimțământul față de activitatea sexuală
care sunt activi sexual au și relații sexuale
au aceeași bază de cunoștințe
au aceleași convingeri culturale și religioase
exprimă comportamentul sexual care corespunde
orientării lor sexuale
expresia genului se va potrivi identității lor de gen.
Cu cât un copil știe mai mult despre sexualitate, cu atât este mai tentat să experimenteze.
+
Programele comprehensive de educație pentru sănătate sexuală sunt concepute pentru a oferi elevilor cunoștințe și abilitățile necesare pentru a lua decizii sexuale responsabile. Programele care transmit adolescenților informații despre contracepție și sex, nu îi determină să aibă relații sexuale mai devreme sau mai des. De fapt, programele de educație îi pot ajuta pe adolescenți să amâne începerea vieții sexuale. Evaluările programelor cuprinzătoare de educație pentru sănătatea sexuală arată că adolescenții au avut relații sexuale mai târziu, au avut mai puțini parteneri și au folosit prezervative mult mai mult decât adolescenții care nu făceau parte dintr-un program.
Îmi voi pierde credibilitatea dacă nu voi ști toate răspunsurile la întrebările elevilor, sau dacă ei vor simți că nu mă simt confortabil să vorbesc despre anumite aspecte.
+
Sănătatea poate fi greu de discutat. Spuneți-le elevilor dvs. că vă simțiți incomod – poate să vă ajute pe toți să vă simțiți mai confortabil. Știind unde să cauți informații este o parte importantă a senzației de confort. Dacă nu sunteți sigur de o întrebare, spuneți elevilor dvs. acest lucru și asigurați-vă că găsiți răspunsul corect și reveniți la elevii dvs. Nimeni nu știe toate răspunsurile.
Menționarea riscurilor de sănătate legate de activitatea sexuală timpurie este o tactică care îi sperie pe copii și nu ar trebui utilizată de către educatori.
+
Construind pe informații sănătoase care îi ajută să se protejeze, fac din elevul dvs. unul mult mai pregătit și mai rezistent și este cel mai bun mod de a asigura sănătatea sexuală. Tactica de îngrijorare atrage atenția asupra problemei pe termen scurt. Pe termen lung, un comportament sexual sănătos se realizează printr-o educație eficientă care se axează pe dezvoltarea abilităților, luarea de măsuri, identificarea modelelor de rol și consolidarea comportamentului pozitiv.
Nu mă simt confortabil să vorbesc cu elevii despre anumite subiecte legate de sexualitate.
+
Acest lucru este normal și comun. Educația pentru sănătatea sexuală trebuie să abordeze și să recunoască nevoile diverse ale tuturor elevilor. Este important ca educatorii din domeniul sănătății sexuale să ofere o educație cuprinzătoare privind sănătatea sexuală, care să fie atât adecvată din punct de vedere cultural, cât și să reflecte diferite situații sociale. Vorbește mai degrabă despre fapte decât despre valori.
Simt că pot să fac o diferență în viața elevilor mei ajutându-i să ia decizii responsabile în ceea ce privește sexualitatea lor.
+
Educația pentru sănătate sexuală poate da tuturor copiilor de toate vârstele informațiile și abilitățile de care au nevoie pentru a lua decizii sănătoase. Profesorii joacă un rol cheie în educarea copiilor.
Trebuie să răspund la toate întrebările pe care mi le ridică elevii?
+
Feedback-ul trebuie să fie complet, corect și adecvat vârstei și stadiului de dezvoltare al elevilor. Fiecare întrebare este o întrebare validă. Puteți alege să grupați împreună întrebările comune, să recunoașteți respectuos faptul că o întrebare este confuză sau în afara subiectului și să oferiți răspunsurile la viitoarea oră de curs. La întrebările care se referă în mod specific la experiențele dvs. personale nu trebuie să răspundeți, ci poate fi o ocazie de a discuta din nou confidențialitatea sau de a reaminti elevilor regulile de bază.
Specialiștii în educație pentru sănătate sunt mai bine pregătiți decât sunt eu pregătit(ă) să construiesc o curriculă de educație pentru educație sexuală.
+
Este normal ca profesorii să simtă că unele dintre cele mai „clinice” subiecte, cum ar fi controlul nașterii și bolile cu transmitere sexuală, sau subiecte controversate sau sensibile, ar fi mai bine tratate de către o asistentă medicală sau educator de sănătate sexuală. Cu toate acestea, există multe resurse disponibile care vă pot ajuta să vă familiarizați cu aceste subiecte. În plus, relațiile personale pe care le-ați dezvoltat cu elevii dvs. vă fac un educator mai eficient decât un vorbitor invitat.
Mă simt confortabil să aud în dialogul cu elevii termeni din jargou folosiți de tineri în discuțiile despre sexualitate.
+
Este important să aveți reguli de bază referitoare la vocabular la începutul cursului. Încurajați elevii să formuleze întrebări și comentarii cât mai bine. Identificați și recunoașteți faptul că acel cuvânt este un termen de jargon și întăriți că în clasă se va folosi terminologia adecvată (de exemplu, termenul științific pentru cuvântul respectiv este ____).
Dacă ai nevoie de ajutor,
poți contacta un specialist: un psiholog, un medic, o organizație
neguvernamentală care are experiență în dezvoltarea programelor de educație
pentru sănătate sexuală pentru copii și tineri.
Își lăsăm câteva link-uri
pe care le poți accesa la nevoie:
www.sexulvsbarza.ro
https://secsromania.wordpress.com/
https://centrulfilia.ro/
Articolul face parte din campania de promovare a nevoii de educație pentru sănătate sexuală pentru adolescenți, campanie online intitulată ,,Adolescența lui ,,Nu știu”, parte din proiectul Bilet spre Adolescență, implementat timp de șase luni, în patru comunități din județul Bacău și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, cu focus pe sănătatea sexuală în rândul a 500 de adolescenți din municipiul Bacău, comuna Rosiori, comuna Zemeș și comuna Căiuți. Proiectul este finanțat de către Kaufland România în cadrul programului #instaredebine implementat de către Fundația de Dezvoltare a Societății Civile.
#biletspreadolescenta#educatiesexula
#IMPLICAREAFACEDIFERENTA#KAUFLAND#INSTAREDEBINE#FDSC
Angelica Huiban, consilier dezvoltare personala