Un proces de planificare strategică identifică strategiile care îţi va ajuta organizaţia să îşi atingă obiectivele. La modul ideal, echipa organizaţiei şi membrii boardului vor fi implicaţi în acest proces, astfel încât vor deveni responsabili pentru atingerea obiectivelor măsurabile, într-un mod cât mai eficient, vor cădea de acord în ceea ce priveşte priorităţile şi vor revizui strategiile periodic, deoarece atât mediul intern cât şi cel extern în care organizaţia îşi desfăşoară activitatea sunt în continuă schimbare.
Multe organizaţii încep acest proces prin a-şi analiza punctele forte, oportunităţile, punctele slabe şi ameninţările sau, ceea ce se numeşte Analiza SWOT.
În ultimul timp s-a scris, din ce în ce mai mult, despre nevoia de a păstra aceste planuri strategice la un nivel relevant pentru organizaţie, adică să nu fie scrise şi mai apoi uitate, undeva, pe un raft, sub un strat gros de praf. Dacă nimeni nu se raportează la acest plan, după ce a fost scris, atunci nu mai poate fi numit ,,Ghid strategic”. Este de preferat să revizuiţi acest plan strategic, periodic, pe măsură ce mediul organizaţiei dumneavoastră se schimbă. Vor fi voci care vă vor cere să aruncaţi planul la gunoi, să îl ajustaţi, să îl faceţi mai concis, să îl modificaţi astfel încât să fie mai uşor ,,digerabil” pentru echipa organizaţiei şi pentru membrii boardului dar, oricâte modificări veţi face, nu uitaţi să păstraţi toate elementele importante ale procesului de planificare. Acest lucru îl puteţi face purtând discuţii periodice, atât cu echipa voastră, cât şi cu membrii boardului.
Să intervii periodic şi să vizualizezi o ,,teorie a schimbării” este un alt mod de a te gândi cum ar arăta succesul pentru organizaţia ta şi, mai ales, cum să ajungi acolo.
Aveţi la dispoziţie o varietate de resurse pentru vă dezvolta o planificare strategică aşa că nu mai staţi pe gânduri!
Viitorul organizaţiei voastre va fi exact aşa cum îl comunicaţi!
Mara Matei