De-a lungul anilor s-au încercat sute şi sute de definiţii ale PR-ului fără să se ajungă la o variantă convenabilă. Cert este că PR-ul, adică relaţiile publice, nu înseamnă nici relaţii cu publicul, nici advertising. P.R.-ul înseamnă comunicare. Comunicare convingătoare. Comunicare cu mass-media, cu publicul( donatori, sponsori, clienţi), cu angajaţii, cu acţionarii etc.

Acest lucru nu înseamnă o simplă plasare a unui ad publicitar sau realizarea unui anunţ, ci trebuie să convingă un anumit public cu privire la o anumită problemă, fie că este vorba despre calitatea unui produs, de valoarea unui proiect, de buna credinţă a unui politician sau a unei cauze sociale.

Cum te poate ajuta P.R.-ul
Aparent paradoxal, pe măsura ce ne-am scufundat mai adânc într-un ocean de comunicare, comunicarea a devenit o problemă mai acută. Suntem asaltaţi de informaţii. Autoprotecţia creează un filtru care ne apără de agresiunea informaţională. În acelaşi timp, însă, avem nevoie de informaţii şi încercăm să selectăm canale de comunicare necesare sau, oricum, utile. Simultan, criza de timp este, pentru majoritatea dintre noi, din ce în ce mai acută. În această criză de timp dublată de autoprotecţia faţă de cascada de informaţii, intervine PR-ul.

P.R.-ul trebuie şi poate să găsească căile potrivite de comunicare dinspre un O.N.G., un brand, o firmă, un partid, un politician, un sportiv, o instituţie publică etc., spre un anumit public-ţintă, de exemplu, către sponsori/ donatori,  consumatori, către fani, către partenerii de afaceri, către angajaţi, etc.

Vorbim, de exemplu, foarte mult despre cultura organizaţională. Mentalitatea, comportamentul, modul de colaborare între angajaţi, între angajaţi şi conducere, încrederea reciprocă şi modul intern de comunicare sunt esenţiale pentru performanţa companiei şi chiar şi pentru imaginea externă a brandului.
Modul de comunicare intern acoperă o arie imensă, de la schimbul de informaţii operaţionale la comunicarea unor decizii, la realizarea unor analize şi până la teambuilding sau petreceri aniversare. De la publicaţii interne la bloguri sau întâlniri informale, s-a dezvoltat o arie imensă de modalităţi de comunicare eficientă specifică diferitelor tipuri de culturi informaţionale. În optimizarea acestora intervine P.R.-ul.

 Din punct de vedere al comunicarii externe, relaţia cu mass-media joacă un rol foarte important. Trebuie să analizezi în permanenţă ce trebuie comunicat şi când. Însă, în special, trebuie să vezi cum. Într-un fel îţi pui problema când este vorba de canale media care se adresează femeilor, altfel dacă se adresează copiilor sau bărbaţilor, dacă este vorba de un canal media monden, de business, social, etc.

Pentru orice brand ai un ansamblu extins de tipuri de canale care contribuie la imaginea publică a acestuia. Este ca o orchestră. Tu trebuie să vezi cum trebuie imaginată partitura care să conducă brandul la succes.

Dacă sunteţi interesaţi să dezvoltaţi serviciile de comunicare ale organizaţiei pe care o reprezentaţi, este momentul să ne contactaţi!