Studiile la nivel european evidențiază faptul că educația sexuală de bună calitate nu îi învață și nici nu îi provoacă pe adolescenți să își înceapă viața sexuală mai devreme decât ar fi normal.

Din contra, educația sexuală de bună calitate îi determină pe tineri să amâne momentul când își încep viața sexuală și să aibă un comportament sexual mai responsabil.

Educația sexuală nu îi privează pe copii de inocența lor. Oferindu-le copiilor informații despre sexualitate în mod corect din punct devedere științific, fără prejudecăți, adecvate vârstei și complete, ca parte a unui proces controlat cu grijă, chiar de la începutul etapei de educație formală (inclusiv de la grădiniță) este un lucru de pe urma căruia copiii pot beneficia.

Educația sexuală și o atitudine deschisă față de sexualitate nu ușurează accesul pedofililor și nu îi ajută pe aceștia să abuzeze copii. Dimpotrivă, atunci când copiii învață despre egalitate și respect în relații sunt pregătiți să recunoască persoanele și situațiile abuzive. În lipsa educației copiii și tinerii pot să caute și să primească mesaje abuzive de la colegii lor, din mass-media sau din alte surse.

Educația sexuală nu le face rău copiilor și adolescenților. Din contra, acoperă o gamă de subiecte adaptate fiecărei vârste și fiecărui nivel de dezvoltare al copiilor. Copiii de 4-6 ani pot învăța despre prietenie, emoții și despre diferite părți ale corpului. Aceste subiecte sunt relevante și pentru adolescenți, dar în adolescență sunt învățate într-un mod diferit.

Treptat, urmează alte subiecte cum ar fi pubertatea, planingul familial și metodele de contracepție. Pentru cei mai mulți dintre tineri relațiile sexuale sunt construite după principii similare relațiilor sociale învățate în copilărie. Copiii sunt conștienți și recunosc aceste relații cu mult timp înainte de a acționa asupra sexualității lor și, de aceea au nevoie de abilități și cunoștințe pentru a putea să își înțeleagă corpul, relațiile și sentimentele de la o vârstă fragedă.

 Bilet spre Adolescență este un proiect implementat sub sloganul ,,Dacă ai avea din nou 13 ani, ai vrea să știi?”,  derulat timp de șase luni, în patru comunități din județul Bacău și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, cu focus pe sănătatea sexuală în rândul a 500 de adolescenți din municipiul Bacău, comuna Rosiori, comuna Zemeș și comuna Căiuți. Proiectul este finanțat de către Kaufland România în cadrul programului #instaredebine implementat de către Fundația de Dezvoltare a Societății Civile.

Articolul face parte din campania de promovare a nevoii de educație pentru sănătate sexuală pentru adolescenți, campanie online intitulată ,,Adolescența lui ,,Nu știu”.

#implicareafacediferenta #biletspreadolescenta #educatiesexula

Angelica Huiban, consilier dezvoltare personala

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.