Probabil că există multe noțiuni variate prin care este descris donatorul. Povestea de mai jos ne poate ajuta cel mai bine să înțelegem ce înseamnă să fii donator. Și, mai ales, că oricine poate fi. 🙂
În perioada războiului dintre India și Pakistan, care a dat naștere Bangladeshului, inundațiile musonice au devastat ceea ce era atunci cunoscut ca Bengalul de Est. Combinația dintre război și dezastrul natural a ucis milioane de oameni și a creat, probabil, cel mai mare exod al refugiaților pe care îl cunoscuse lumea. Alungați dintr-o țară ruinată, acești refugiați nu aveau decât perspectiva foametei și bolii. În drumul multora dintre ei era marele și aglomeratul oraș Calcutta, care își avea deja propriile probleme.
Categoria socială cea mai dezavantajată a orașului era reprezentată de cerșetori care, la rândul lor, traversau o perioadă grea. Problemele existente în regiune alungaseră turiștii de care cerșetorii depindeau pentru traiul lor. Într-unul dintre districtele orașului Calcutta, numit Chowringhee, singurul lucru care le oferea siguranță era o supă de pui oferită zilnic de către organizația britanică, Armata Salvării, pentru majoritatea dintre ei unica masă zilnică.
În curând, zvonul despre teribilele necazuri pe care le aveau refugiații, au ajuns și în cartierul unde locuiau acești cerșetori. Dacă cineva îi putea înțelege pe refugiați, atunci cu siguranță aceștia erau cerșetorii.
Liderul comunității cerșetorilor a mers la cei de la Armata Salvării și le-a făcut o propunere extraordinară! Cerșetorii își doreau să ajute. Aceștia au propus ca, din acea zi, să primească doar jumătate din porția zilnică de supă, astfel încât cealaltă jumătate să fie trimisă în tabăra refugiaților.
Oamenii ăștia, care erau atât de săraci, erau gata să sacrifice jumătate din puținul lor, pentru a ajuta niște oameni pe care nici nu îi cunoșteau!
Să fii donator înseamnă să dai ceva din ceea ce ai, ca să îi ajuți pe alții.
Și dacă am face un efort mai mic decât cel făcut de cerșetorii din Calcutta, și tot i-am inspira la fel de mult pe cei din jurul nostru!
2018 abia a început!
V-ați ales cauza pe care să o susțineți? 😉
Mara Matei