De obicei, între 8 și 18 ani, corpul tău începe să crească și să se schimbe. Aceste schimbări apar din cap până în picioare și sunt complet naturale, deoarece corpul tău reacționează la un număr crescut al hormonilor. La fete, hormonul principal care dirijează noile instrucțiuni în organism se numește estrogen. La băieti, e testosteron. Toate aceste schimbări împreună se numesc pubertate.

Pubertatea este podul dintre copilărie și momentul când devii adult. Pe măsură ce traversezi podul, corpul și sentimentele tale se schimbă din ce în ce mai mult. Poți chiar să ai sentimente diferite față de familia ta, față de prieteni și colegii de clasă și să vezi lucrurile pe care ei le fac într-un mod complet nou. Poți să simți nevoia să schimbi ceea ce faci cu ei, lucrurile despre care vorbești și felul în care te îmbraci. Aceste diferențe se numesc schimbări ,,sociale” și ,,comportamentale”.

Nu toată lumea experimentează pubertatea în același moment ori la aceeași vârstă. Acest lucru diferă de la o persoană la alta. Fetele se pot aștepta să fie ,,lovite” de pubertate între 8-17 ani. Băieții între 10-18 ani.

Ce se întâmplă cu organismal tău în perioada pubertății?

Ei bine, un lucru e sigur, este o perioadă provocatoare pentru toți adolescenții. Așteaptă-te să te simți ciudat, este normal! Sunt o grămadă de schimbări care apar în această etapă a vieții tale. Unele apar și la băieți și la fete, iar altele apar în funcție de gen.

Schimbări care apar și la fete și la băieți:

Începi să câștigi în greutate;

Te înalți;

Îți crește părul în diferite locuri pe corp;

Ți se îngroașă vocea;

Se poate chiar să ai acnee, să îți apară coșurile.

Schimbări care apar la fete:

Încep să îți creasă sânii

Corpul tău începe să capete forme

Îți vine menstruația

Schimbări care apar la băieți:

Penisul și testiculele tale se dezvoltă și cresc;

Ți se dezvoltă umerii și pieptul;

Este posibil să ți se umfle pieptul, ca și cum ți-ar crește sânii. Acest lucru se întâmplă la aproximativ jumătate dintre băieți și, de obicei, efectul dispare în câteva luni.

Bucură-te de fiecare zi, va trece mai repede decât crezi!

Articolul face parte din campania de promovare a nevoii de educație pentru sănătate sexuală pentru adolescenți, campanie online intitulată ,,Adolescența lui ,,Nu știu”, parte din proiectul Bilet spre Adolescență, implementat timp de șase luni, în patru comunități din județul Bacău și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, cu focus pe sănătatea sexuală în rândul a 500 de adolescenți din municipiul Bacău, comuna Rosiori, comuna Zemeș și comuna Căiuți. Proiectul este finanțat de către Kaufland România în cadrul programului #instaredebine implementat de către Fundația de Dezvoltare a Societății Civile.
#biletspreadolescenta #educatiesexula 
#IMPLICAREAFACEDIFERENTA #KAUFLAND #INSTAREDEBINE#FDSC

Alexandru Blanaru, consilier dezvoltare personala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.