Nu doar organizaţiile non-profit au beneficii din partea companiilor, ci şi invers. Companiile pot beneficia şi ele de asocierea imaginii lor cu o organizaţie. În unele cazuri este vorba despre beneficii de imagine, iar în altele de strategii şi avantaje operaţionale. Oricare ar fi situaţia, dacă aveţi o companie, aveţi ocazia să maximizaţi rezultatele afacerii dumneavoastră prin asocierea imaginii companiei cu o organizaţie neguvernamentală.

Companiile locale

Multe companii îşi doresc să arate clienţilor că returnează comunităţii o parte din profit. În zilele noastre, companiile sunt aşteptate să dea dovadă de implicare sau, de ceea ce se numeşte responsabilitate socială corporativă, adică să se implice în evenimentele sau în proiectele dezvoltate în comunitate. Implicarea companiilor în acest tip de activităţi, este o modalitate de a fi vizibili în comunitate, indiferent că vorbim despre suţinerea serviciilor sociale, ori a unei şcoli sau a unei organizaţii care desfăşoară activităţi culturale. Oamenii respectă şi îşi amintesc companiile care se implică şi se alătură eforturilor lor şi, în plus, nu strică cu nimic ca logo-ul companiei dumneavoastră să apară pe materialele publicitare din cadrul acestor evenimente!

Companiile naţionale

În funcţie de profilul sau de cultura organizaţională, aţi putea prefera să vă asociaţi imaginea şi să vă implicaţi în activităţile organizaţiilor foarte cunoscute. Unele companii îşi îndreaptă atenţia spre organizaţiile care dezvoltă studii despre cancerul de sân, în timp ce altele preferă să acorde atenţie copiilor din medii defavorizate. Îndrăzniţi şi faceţi un pas înainte prin a deveni membru în consiliul de administraţie al unei organizaţii neguvernamentale sau încurajaţi-vă angajaţii să se implice direct în activităţile unei astfel de organizaţii.

Despre  sponsorizări

Marele avantaj, din punct de vedere legislativ, este că puteţi direcţiona 20% din impozitul pe profit, datorat către stat, către o organizaţie neguvernamentală.

De exemplu, dacă aveţi de plătit impozit pe profit 100 lei, din această sumă puteţi direcţiona 20% către cauza pe care o susţineţi, doar completând un contract de sponsorizare, iar diferenşa o plătiţi către stat. Procentul de 20% trebuie, de asemenea, să nu depăşească limita de 0,3% din cifra de afaceri.

Extras din Codul fiscal Titlul 2, Cap. II, articolul 21, alineatul (4), litera p)

,,Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

– Este în limita a 0.3% din cifra de afaceri;
– Nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.