Părinții au o problemă cu adolescentul lor atunci când decid că nu se comportă cum și-ar dori. La vârsta de 14 ani  sunt mândri de statutul pe care adolescentul îl obține prin vârstă, însă nu sunt încântați de modul în care adolescentul comunică opiniile și deciziile lor. Părinții le reproșează copiilor ca ei nu au vorbit niciodată în acest fel părinților lor!

S-a creat o discrepanță între ceea ce doresc părinții sau adolescenții și modul în care lucrurile sunt în realitate. Comportamentul adolescentului este judecat ca fiind,,greșit” sau “inacceptabil” și părinții vor să pună această problemă ,,la locul ei”.

Alegerile în gestionarea problemelor de comunicare se reduc la vorba înțeleaptă: ,,Dă-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu  le pot schimba, curajul de a schimba lucrurile pe care le pot schimba și înțelepciunea să știu diferența” spune Niebuhr.

Părinții variază în reacții, unii doresc să își schimbe modul de relaționare cu adolescentul, alții nu doresc să accepte schimbarea atitudinală a adolescentului, alții sunt dispuși să facă compromisuri, acceptând diferența între generații. Când părinții sunt convinși că au o problemă în relația cu adolescentul, e necesară consilierea, identificarea factorilor care cauzează probleme pentru a evita conflictele.

Ce e de făcut?

Ar fi bine să se identifice problema și să nu se confunde cu persoana.

Uneori adulții pot deveni așa de captivați de problema pe care o iau drept personală, o resimt ca pe un atac la ,,autoritate”. Este de datoria părinților de a păstra cât mai largă perspectiva comunicării cu adolescentul. Când o problemă a fost declarată, adolescentul trebuie să fie capabil să recunoască și să își mobilizeze forțele, nu doar să se preocupe de eșecurile actuale.

Rezolvarea conflictului cu tact și fără a dramatiza sau amplifica problema.

Exagerând problema, conflictul pare mai mare decât este cu adevărat și ne face să pară mai alarmant. Argumentele trebuie să fie încărcate cu afectivitate, cu dragoste părintească, fiind recunoscută sensibilitatea adolescenților în această perioadă de autoafirmare.

Adesea părinții, într-o confruntare cu adolescenții, folosesc mesaje extrem de dure și negativ- explicite încât pun adolescentul într-o stare de tensiune și inferioritate; disputele se pot transforma treptat în conflicte mari, soldate cu fuga de acasă, violente fizice, amenințări, gesturi necugetate. Părinții trebuie să gestioneze starea de tensiune,  să abordeze conflictul adolescentului revoltat cu mult calm, respect și înțelegere.

E important să fii pozitiv, nu lansa mesaje negative.

Unii părinți abordează problema conflictuală cu adolescentul din perspectiva a ceva ce merge ,,greșit”, fiind foarte ușor să ofere răspunsuri negative-dezaprobatoare. Mesajul, însă, nu oferă o motivație pozitivă, iar adolescentul aflat în această situație se poate scufunda mai adânc în descurajare. Este important ca părinții să exprime încrederea în copiii lor și să îi valorizeze.

Stabiliți un parteneriat cu adolescentul și încercați să nu rezolvați problema singur, doar din punctul vostru de vedere.

Uneori, în zelul de a face lucrurile bine, părinții pot prelua din sarcina de rezolvare a lucrurilor de către adolescent (de exemplu, achitarea datoriilor cu un card de credit), ceea ce privează de experieță adolescentul și de experiența rezolvării personală a problemelor.

Rezolvarea problemelor este o abilitate de supraviețuire în viață. Nu contează cât de dificilă este rezolvarea, confruntarea cu factorii problemei dau prilejul adolescentului să învețe. Problemele nu sunt o problemă. Ele sunt realități. Nu putem lăsa adolescenții să treacă prin viața și să crească fără ele.

Învățând din practică și din greșeli, adolescenții își dezvoltă deprinderi de viață necesare pentru un viitor bun părinte.

Articolul face parte din campania de promovare a nevoii de educație pentru sănătate sexuală pentru adolescenți, campanie online intitulată ,,Adolescența lui ,,Nu știu”, parte din proiectul Bilet spre Adolescență, implementat timp de șase luni, în patru comunități din județul Bacău și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, cu focus pe sănătatea sexuală în rândul a 500 de adolescenți din municipiul Bacău, comuna Rosiori, comuna Zemeș și comuna Căiuți. Proiectul este finanțat de către Kaufland România în cadrul programului #instaredebine implementat de către Fundația de Dezvoltare a Societății Civile.
#biletspreadolescenta#educatiesexula
#IMPLICAREAFACEDIFERENTA#KAUFLAND#INSTAREDEBINE#FDSC

Marcela Chiriac, consilier dezvoltare personală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.