Cred că putem fi ușor de acord că din nefericire, societatea noastră românească nu are în cultura ei educația sexuală. Este un subiect tabu. Această educație este deosebit de importantă mai ales în perioada adolescenței când corpul, ajuns la pubertate, începe tranformările specifice de maturizare discutate în articolul precedent. Așadar mai devreme sau mai târziu în cazul în care ignorăm această educație ce ar trebui să înceapă acasă, timpul face ca al dumneavoastră copil să fie pus în față multor necunoscute. Într-un mod firesc, orice om atunci când este afectat de diferite situații necunoscute, se apucă să caute. Însă întrebarea pe care ar trebui orice părinte să și-o adreseze este ,,oare de unde se va informa adolsceentul meu?”.

Chiar dacă suntem în era digitală când informația este foarte accesibilă, nimeni nu spune că ea este și sigură. Cum ar putea cineva filtra prin amalgamul de informații existente la ora actuală dacă nu are pe cineva de încredere care să-l învețe ce e adevărat și ce nu. Astfel vreau să vă prezint câteva mituri despre sex în acest articol.

Înainte de toate, un mit este o afirmație care se crede a fi adevărată de mulți oameni însă ea este defapt greșită, adică un mit. Cel mai simplu exemplu este mitul că Moș Crăciun există.

Iată patru mituri despre sex:

1. O fată nu poate rămâne însărcinată la primul contact sexual.

Ei bine, multe fete au trebuit să descopere că aceast lucru nu este adevărat pe calea cea grea. În special în România unde rata gravidității a minorelor este printe cele mai mari din Europa. Deci chiar dacă sexul are loc pentru prima dată, o fată riscă să rămână gravidă fără o protecție corespunzătoare: prezervativ sau anticoncepționale eliberate de medicul de familie.

2. Fata nu poate rămâne însărcinată dacă face sex în picioare.

Chiar dacă legea gravitației crezi că te ajută atunci când ți-ai dori, în acest caz nu o va face cum cred unii. Spermatozoizii au o codița ce le permite mișcarea într-un mediu propice așa cum este uterul. Așadar timp de câteva zile cât au durata de viață singurul lor scop este să caute neîncetat și să fecundeze ovulul prezent sau nu în interiorul unei fete înaintând si plimbându-se în uterul și trompele uterine ale fetei.

3. Spălăturile vaginale cu băuturi răcoritoare sau oțet după actul sexual împiedică sarcina.

Numărul spermatozoizilor la o singură ejaculare poate atinge un număr impresionant de câteva milioane. Este ireal să crezi că o spălătură îi poate înlătura pe toți, mai ales ținând cont că sunt așa mici. Totuși în cazul în care se întâmplă, există așa numita pastilă de a doua zi, disponibilă în farmacii. Aceasta este fabircată de specialiști și poate fi cumpărată în termn de 48h de la contactul sexual și se i-a de către fată. Totuși cu cât mai repede după contactul sexual cu atât mai sigur.

4. Dacă băiatul retrage penisul înainte de ejaculare, fata nu poate rămâne însăricinată.

Aceasta este mitul care le bate pe toate celalte de mai sus la un loc. Această metodă mai este cunoscută și sub denumirea de metoda înreruperii. Ea reprezintă un mit deoarece în timpul actului sexual, băiatul fără să simtă acest lucur, are o pre-ejaculare. Adică o canitate mică de lichid ce conține mii de spermatozoizi este eliberată fără ca cineva să-si dea seama. Astfel riscul ca o fată să rămână însărcinată va fi prezent.

Bibliografie: ,,Sex pentru tonți” de Dr. Ruth K. Westheimer, editura Teora 1998.

Articolul face parte din campania de promovare a nevoii de educație pentru sănătate sexuală pentru adolescenți, campanie online intitulată ,,Adolescența lui ,,Nu știu”, parte din proiectul Bilet spre Adolescență, implementat timp de șase luni, în patru comunități din județul Bacău și are ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, cu focus pe sănătatea sexuală în rândul a 500 de adolescenți din municipiul Bacău, comuna Rosiori, comuna Zemeș și comuna Căiuți. Proiectul este finanțat de către Kaufland România în cadrul programului #instaredebine implementat de către Fundația de Dezvoltare a Societății Civile.
#biletspreadolescenta#educatiesexula
#IMPLICAREAFACEDIFERENTA#KAUFLAND#INSTAREDEBINE#FDSC

Alexandru Blanaru, consilier dezvoltare personala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.